IN DE MEDIA

Dinsdag 16 januari 2018

Vraag en Antwoord voor WENDY

Zondag 14 mei 2017

Artikel in Mediation Magazine

Maandag 3 april 2017

Open brief - vrouw.nl

Maandag 14 november 2016

Bij WNL (NPO 1)

Woensdag 29 juni 2016

Schrijven voor WENDY

Dinsdag 15 maart 2016

Mies Magazine

Maandag 28 december 2015

Op net 5

Vrijdag 18 september 2015

Interview in het IJburgerNieuws

Vrijdag 3 juli 2015

In het Algemeen Dagblad

Woensdag 15 april 2015

In de WENDY

Donderdag 2 april 2015

Live bij Amsterdam FM #2

Dinsdag 25 november 2014

Pilot Scheidingscafé On Air

Zondag 5 oktober 2014

Live bij Amsterdam FM #1

Donderdag 1 mei 2014

Bijdrage aan Ouders van Nu

Woensdag 12 februari 2014

Interview Mr. Sissel Pemmelaar in Stadsblad de Echo

Vrijdag 1 maart 2013

Reportage radio Amsterdam FM.

Vrijdag 12 oktober 2012

Op AT5

Vrijdag 12 oktober 2012

Op BNR Nieuwsradio

Donderdag 11 oktober 2012

In Het Parool


ARCHIEF

Dinsdag 16 januari 2018

Vraag en Antwoord voor WENDY

Vrijdag 22 december 2017

Kerst

Maandag 11 december 2017

Reclame laat zien: scheiden kan ook zo!

Zondag 5 november 2017

LET OP: in 2018 gaat de alimentatie weer omhoog!

Donderdag 12 oktober 2017

Dit zegt het regeerakkoord over (echt)scheidingen met kinderen

Maandag 9 oktober 2017

8 x zó vertel je aan de kinderen dat jullie gaan scheiden

Vrijdag 21 juli 2017

Gescheiden? Maak zélf met je kind een souvenir!

Donderdag 20 juli 2017

(Pas) gescheiden: 5 dingen om niet te vergeten voor een heerlijke vakantie!

Dinsdag 6 juni 2017

Zó help je bij scheiding!

Zondag 14 mei 2017

Artikel in Mediation Magazine

Nieuws over scheiden

Zó help je bij scheiding!

Dinsdag 6 juni 2017

Zó help je bij scheiding!

Uit actuele cijfers volgt dat bijna 40% van de huwelijken in een scheiding eindigt. Grote kans dus, dat jij er ook in je omgeving mee te maken krijgt. Misschien als vriend(in), familielid, collega of professional. Natuurlijk wil je graag helpen, maar hoe doe je dat goed? Hier een aantal adviezen vanuit mijn praktijk als scheidingsmediator om écht te kunnen helpen.

 

1         Spreek geen kwaad

 

Al denk je misschien: “wat goed dat ze eindelijk uit elkaar gaan”, houd deze gedachte voor jezelf. Je weet immers maar nooit hoe het loopt. En waar sta jij dan als ze toch bij elkaar blijven? Zet de (toekomstige) ex ook niet aan de kant en blijf zo normaal mogelijk doen. Zeker als er kinderen zijn, is het belangrijk dat alle banden zoveel mogelijk in stand blijven en er naast de scheiding zelf niet teveel verandert.

 

2         Oordeel niet

 

Uit geen kritiek. Bedenk dat je vaak niet het hele verhaal kent. Je loopt anders het risico dat degene niet meer bij je aan durft te kloppen. En dat terwijl je juist zo graag wil helpen. Oordeel in een later stadium ook niet over de gemaakte afspraken. Als het voor hen goed voelt, is het gewoon goed. Punt.

 

3         Gebruik LSD

 

Nee, geen drugs! LSD staat voor: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Dat iemand zijn/haar verhaal kan doen, is nu heel belangrijk. Het helpt om eens flink uit te huilen en daarmee de eerste emoties wat te laten zakken. Wat daarnaast kan voorkomen dat er overhaaste stappen worden gezet. Daar is nu niemand bij gebaat.

 

4         Maak een planning

 

Zeker de eerste periode staat bij een scheiding een leven totaal op zijn kop. Structuur, rust, ontspanning en houvast zijn dan nodig om op de been te blijven. Maak daarvoor samen een dagindeling en planning. Zorg dat sport -als uitlaatklep- niet ontbreekt in dit rooster.

 

5         Mobiliseer een scheidingshulpgroepje

 

Voorkom dat je de enige bent die ondersteuning biedt, je kunt er simpelweg niet 24/7 zijn. Roep een scheidingshulpgroepje in het leven. Zo is er altijd iemand om op terug te vallen. Een WhatsApp-groep is een handig hulpmiddel hiervoor.

 

6         Vang de kinderen op

 

Ken jij de kinderen goed, ga dan iets leuks met ze doen. Dit ontlast de ouders even en geeft de kinderen wat afleiding. Voor kinderen kan je daarnaast hét verschil maken door een luisterend oor te zijn. Kinderen willen ouders nog al eens ontzien en aan jou als buitenstaander durven ze dan soms meer kwijt.

 

7         Wees streng als het de kinderen betreft

 

Terughoudendheid is vaak geboden, dit geldt niet als het om de kinderen gaat. Zie jij dat de kinderen te lijden hebben onder het gedrag van de ouder(s)? Spreek de ouder(s) erop aan. En leer ze mijn belangrijkste scheidingsles: “ook al is de liefde als partners over gegaan, als ouders blijft de liefde voor altijd bestaan.” Wees streng en blijf deze les zo vaak als nodig herhalen.

 

8         Verwijs naar een scheidingsdeskundige

 

Misschien ben je een ervaringsdeskundige, maar daarmee ben je nog géén scheidingsdeskundige. Wees dan ook voorzichtig met goed bedoeld advies. Iedere scheiding is maatwerk. Verwijs voor een harmonieuze scheiding door naar een mediator. Een mediator heeft bovendien een groot netwerk van andere professionals zodat de juiste (extra) hulp kan worden ingeschakeld.

 

9         Blijf beschikbaar

 

In het begin ben je er vast volop, maar het verwerken van een scheiding duurt gemiddeld zo’n twee jaar. Weet dat af en toe een lief berichtje of telefoontje al een welkome oppepper kan zijn. Of stuur eens een kaartje met een bemoedigende tekst: “je komt hier goed door heen en wordt weer gelukkig!”

 

 

Dit artikel schreef mediator Sissel Pemmelaar voor het Mediation Magazine. Een eenmalige uitgave ter eren van het 15 jarige jubileum van de Nederlandse Mediatorsvereniging.

 

Als scheidingsmediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet ik waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch kunt leren samenwerken als ouders. Door mijn achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten? Stuur een mailtje naar sissel@pemmelaar.nl of plan een vrijblijvend kennismakingsgeprek in. Ik help je graag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TWITTER