Zó help je bij scheiding!
Dinsdag, 6 juni 2017

Zó help je bij scheiding!

Uit actuele cijfers volgt dat bijna 40% van de huwelijken in een scheiding eindigt. Grote kans dus, dat jij er ook in je omgeving mee te maken krijgt. Misschien als vriend(in), familielid, collega of professional. Natuurlijk wil je graag helpen, maar hoe doe je dat goed? Hier een aantal adviezen vanuit mijn praktijk als scheidingsmediator om écht te kunnen helpen.


1         Spreek geen kwaad

 

Al denk je misschien: “wat goed dat ze eindelijk uit elkaar gaan”, houd deze gedachte voor jezelf. Je weet immers maar nooit hoe het loopt. En waar sta jij dan als ze toch bij elkaar blijven? Zet de (toekomstige) ex ook niet aan de kant en blijf zo normaal mogelijk doen. Zeker als er kinderen zijn, is het belangrijk dat alle banden zoveel mogelijk in stand blijven en er naast de scheiding zelf niet teveel verandert.


2         Oordeel niet

 

Uit geen kritiek. Bedenk dat je vaak niet het hele verhaal kent. Je loopt anders het risico dat degene niet meer bij je aan durft te kloppen. En dat terwijl je juist zo graag wil helpen. Oordeel in een later stadium ook niet over de gemaakte afspraken. Als het voor hen goed voelt, is het gewoon goed. Punt.


3         Gebruik LSD

 

Nee, geen drugs! LSDstaat voor: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Dat iemand zijn/haar verhaal kan doen, is nu heel belangrijk. Het helpt om eens flink uit te huilen en daarmee de eerste emoties wat te laten zakken. Wat daarnaast kan voorkomen dat er overhaaste stappen worden gezet. Daar is nu niemand bij gebaat.

 

4         Maak een planning

 

Zeker de eerste periode staat bij een scheiding een leven totaal op zijn kop. Structuur, rust, ontspanning en houvast zijn dan nodig om op de been te blijven. Maak daarvoor samen een dagindeling en planning. Zorg dat sport -als uitlaatklep- niet ontbreekt in dit rooster.


5         Mobiliseer een scheidingshulpgroepje

 

Voorkom dat je de enige bent die ondersteuning biedt, je kunt er simpelweg niet 24/7 zijn. Roep een scheidingshulpgroepje in het leven. Zo is er altijd iemand om op terug te vallen. Een WhatsApp-groep is een handig hulpmiddel hiervoor.


6         Vang de kinderen op

 

Ken jij de kinderen goed, ga dan iets leuks met ze doen. Dit ontlast de ouders even en geeft de kinderen wat afleiding. Voor kinderen kan je daarnaast hét verschil maken door een luisterend oor te zijn. Kinderen willen ouders nog al eens ontzien en aan jou als buitenstaander durven ze dan soms meer kwijt.


7         Wees streng als het de kinderen betreft

 

Terughoudendheid is vaak geboden, dit geldt niet als het om de kinderen gaat. Zie jij dat de kinderen te lijden hebben onder het gedrag van de ouder(s)? Spreek de ouder(s) erop aan. En leer ze mijn belangrijkste scheidingsles: “ook al is de liefde als partners over gegaan, als ouders blijft de liefde voor altijd bestaan.” Wees streng en blijf deze les zo vaak als nodig herhalen.

 

8         Verwijs naar een scheidingsdeskundige

 

Misschien ben je een ervaringsdeskundige, maar daarmee ben je nog géén scheidingsdeskundige. Wees dan ook voorzichtig met goed bedoeld advies. Iedere scheiding is maatwerk. Verwijs voor een harmonieuze scheiding door naar een mediator. Een mediator heeft bovendien een groot netwerk van andere professionals zodat de juiste (extra) hulp kan worden ingeschakeld.


9         Blijf beschikbaar


In het begin ben je er vast volop, maar het verwerken van een scheiding duurt gemiddeld zo’n twee jaar. Weet dat af en toe een lief berichtje of telefoontje al een welkome oppepper kan zijn. Of stuur eens een kaartje met een bemoedigende tekst: “je komt hier goed door heen en wordt weer gelukkig!”

 

 

Dit artikel schreef mediator Sissel Pemmelaar voor hetMediation Magazine. Een eenmalige uitgave ter eren van het 15 jarige jubileum van de Nederlandse Mediatorsvereniging.

 

Als scheidingsmediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet ik waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch kunt leren samenwerken als ouders. Door mijn achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten? Stuur een mailtje naar sissel@pemmelaar.nlof plan een vrijblijvend kennismakingsgeprek in. Ik help je graag.


 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen