Blog over scheiding

Dit zegt Sissel...

Sissel PemmelaarMr. Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar expertise als advocaat en financieel echtscheidingsadviseur is er de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt.
Is scheiden schadelijk voor kinderen?
Zondag, 15 november 2020

Is scheiden schadelijk voor kinderen?

Een vraag die je als ouder vast jezelf stelt als je te maken krijgt met een scheiding. Een begrijpelijke vraag en zorg: uiteraard wil je het goed doen voor je kind. Onze scheidingmediator mr. Sissel Pemmelaar legt hieronder uit hoe het zit.


Natuurlijk is het allerbeste voor kinderen, dat zij in een harmonieus gezin met papa en mama bij elkaar opgroeien. Maar als ouders uit elkaar gaan, is dat niet per definitie schadelijk voor kinderen. Alles valt of staat met hoe ouders met elkaar omgaan. Als ouders een goede verstandhouding hebben na de scheiding blijkt uit wetenschappelijk onderzoek telkens weer, dan komt het goed met de kinderen. Deze kinderen scoren op welbevinden, zelfs vrijwel hetzelfde als kinderen uit intacte gezinnen.


Hoge conflictscheidingen-waarbij ouders het belang van de andere ouder en het kind uit het oog verliezen- is daarentegen wel schadelijk. De kinderombudsman kwalificeert dit als een vorm van kindermishandeling. Het wordt vaak vergeten maar geestelijke mishandeling of emotionele verwaarlozing is net zo schadelijk als lichamelijk geweld. Het gaat dan niet om één keer een flinke ruzie tussen ouders, maar om kinderen die daar voortdurend klem tussen zitten. Of bijvoorbeeld niet meer van één van beide ouders mogen houden.

De gevolgen voor kinderen die te maken krijgen met een vechtscheiding zijn niet mis. Denk op de korte termijn aan angsten en eenzaamheid, maar ook: depressie, agressie, laag zelfbeeld en slechte schoolresulaten. Op de langere termijn zullen deze kinderen ook zelf meer moeite hebben met het aangaan en behouden van relaties.

Zelf geloof ik erg in voorkomen is beter dan genezen. Aarzel niet om hulp in te schakelen als je met relatieproblemen of een scheiding te maken krijgt. Professionals die kunnen helpen zijn: een relatietherapeut, mediator, scheidingscoach en/ of een psycholoog.

Ten slotte is belangrijk dat de omgeving niet wegkijkt, maar met ouders in gesprek gaat. Je kunt dit doen door te vragen hoe het gaat, begrip te tonen, je zorgen te uiten en hulp aan te bieden. Laat merken aan ouders dat ze er niet alleen voor hoeven te staan en er (professionele) hulp is!
KLANTEN GEVEN SISSEL GEMIDDELD EEN 9.1


Scheiden heeft een enorme impact op het hele gezin, maar als mediator kan ik je wél helpen er het beste van te maken. Bouwen aan een nieuwe gelukkige toekomst: voor jou én de kinderen. Bovendien is er door mijn expertise in de advocatuur en als financieel echtscheidingsadviseur de zekerheid dat alles juridisch en financieel perfect gegeregeld is. Wil jij er ook het beste van maken? Plan dan nu een kennismaking in📞 ☕️ terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen