Blog over scheiding

Dit zegt Sissel...

Sissel PemmelaarMr. Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar expertise als advocaat en financieel echtscheidingsadviseur is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt.
(Pas) gescheiden: 5 dingen om niet te vergeten voor een heerlijke vakantie!
Donderdag, 20 juli 2017

(Pas) gescheiden: 5 dingen om niet te vergeten voor een heerlijke vakantie!

Bij een vakantie met kinderen is het altijd verstandig om die goed voor te bereiden, maar na een scheiding helemaal.


Hier 5 dingen om niet te vergeten voor een heerlijke vakantie.


1. Maak samen goede afspraken


Maak tijdig goede afspraken. Heldere afspraken geven niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jullie zelf rust en zekerheid. Door goede afspraken voorkom je teleurstellingen over onrealistische verwachtingen, en daarmee conflicten. Het beste is om bij het ouderschapsplan al na te denken over de vakanties en afspraken hierover vast te leggen. Dit bespaart je elk jaar opnieuw de nodige stress. Toch blijft er ieder jaar overleg nodig over de exacte (reis) data, afstemming van de reisbestemmingen, speelafspraken, zomerkampen, logeerpartijtjes bij opa en oma, etc. Lukt het jullie niet om er zelf uit te komen, schroom dan niet om een scheidingsmediatorin te schakelen voor hulp.


2. Vraag je steeds af of het fijn is voor je kind

 

Redeneer steeds vanuit je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is. En nee, dat is vaak niet de hele vakantie ver van huis en de vertrouwde omgeving zijn. Kinderen vinden het fijn om tussendoor ook een weekje thuis rond te scharrelen. Maak de vakantie niet te lang en kies liever voor één weekje of twee weken. Zeker als de scheiding nog erg vers is en kinderen nog erg aan het idee moeten wennen dat jullie uit elkaar gaan. Een lange vakantie waar zij de andere ouder missen is dan extra belastend. Houdt daarnaast rekening met de leeftijd van je kind. Bij jonge kinderen is een korter verblijf afwisselend bij de ene en de andere ouder vaak beter. Kies ook voor kortere afwisselende periodes als jullie kind nooit langer dan een paar dagen zonder zijn mama of papa is geweest.


3. Creëer mooie herinneringen

 

Helemaal in de sfeer van vakantie en reizen: nieuwe ervaringen opdoen en daarmee mooie herinneringen creëren. De vakantie is nu natuurlijk anders, maar geeft daarmee ook nieuwe mogelijkheden. Misschien hield jouw ex nooit van kamperen of juist niet van hotels of het strand. Waarom dan niet nu deze mogelijkheid aangrijpen om deze dingen nu te gaan doen? Maar de meest mooie herinnering die je jullie kind kan geven aan deze eerste zomer na de scheiding, is dat het van de andere ouder mag blijven houden. Geef je kind dit gevoel door samen een vakantiekaartje te sturen naar de andere ouder of een souvenir te kopen. Jullie blijven ten slotte samen ouders, ook al ben je gescheiden.


4. Zorg dat alle papieren op orde zijn

 

Je zult zeker niet de eerste zijn die er op het vliegveld achter komt, dat bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijk gezag hebt. Dit geldt met name als je buiten het Schengen-gebied gaat reizen, om zo bij de paspoortcontrole eenvoudig aan te kunnen tonen dat je met toestemming van de andere ouder reist. Regel –naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- de volgende formulieren dan ook tijdig om onnodige vakantiestress te voorkomen:Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.


* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!


5. Vier de zomer


Misschien wel het laatste waar je aan moet denken. Toch is de kans groot dat je een deel van de schoolvakantie de kinderen niet bij je zult hebben. Probeer daar dan, hoe moeilijk dit ook is, het beste van te maken. Bedenk van te voren hoe je deze tijd gaat invullen, zodat je minder in het bekende zwarte gat valt. En nee, dat is niet alleen maar je werk in halen of andere klussen doen, pak juist nu je ontspanning. Het voordeel van de zomer is dat het vaak mooi weer is en je in eigen land ook eenvoudig leuke dingen buiten kunt ondernemen. Wat dacht je van een heerlijk dagje strand? En vergeet niet om familie en vrienden uit te nodigen om leuke dingen te doen, je hebt nu de tijd. Slaap eens lekker uit, lees een boek of lig lui in je tuin of op het balkon. Doe vooral waar jij zin in hebt en je denkt goed bij te voelen: geniet van de zomer!


Lees ook onze vakantietips bij scheiden in het Algemeen Dagblad.


Dit artikel is een herplaatsing en verscheen eerder op 14 juni 2016.


Auteur mr. Sissel Pemmelaar, scheidingsmediator te Amsterdam. Wil je met haar in contact komen bel dan 020-260 55 50 of mail naar sissel@pemmelaar.nl. Zij beantwoordt je vragen graag.


Dit artikel is een herplaatsing en verscheen eerder op 14 juni 2016.


 terug

Maak nu je eerste afspraak


Name:
Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen