Zo zit dat met alimentatie in 2020
Maandag, 16 december 2019

Zo zit dat met alimentatie in 2020

Alimentatie is misschien wel het moeilijkste gespreksonderwerp tijdens een echtscheiding. En om het nog moeilijker te maken verandert de wetgeving over partneralimentatie per 1 januari 2020 ook nog eens. Mr. Sissel Pemmelaar is scheidingsmediator en helpt ouders om samen goede afspraken te maken. Zij ziet veel onrust door deze nieuwe wet en legt daarom graag uit hoe het zit met kinder- en partneralimentatie.


Dit artikel schreef Sissel voor Wendy Magazine


Wat is alimentatie?

Alimentatie is: de financiële bijdrage die de meestverdienende partner voor de kinderen of in het levensonderhoud van de ex-partner betaalt. Gaat het om een bijdrage voor de kinderen? Dan heet het kinderalimentatie. De afspraken over kinderalimentatie worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Een financiële bijdrage in het levensonderhoud van de ex-partner noem je partneralimentatie.

Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Alleen als er na betaling van kinderalimentatie nog financiële ruimte over is, kan er partneralimentatie worden betaald.

Weetje: één op de zes vrouwen krijgt partneralimentatie na de echtscheiding. Bij mannen ligt dit percentage op 1%.


Is het verplicht?

Kinderalimentatie


Je kan niet van kinderalimentatie afzien. Ook na een scheiding blijf je onderhoudsplichtig voor je kinderen. Maak je wel zo’n afspraak in het ouderschapsplan dan is het niet geldig. Je mag als ouders wel zelf afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie.


Partneralimentatie


Partneralimentatie kan alleen verplicht worden bij een einde van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij het beëindigen van een samenleving is er nooit recht op partneralimentatie. In mediation kan dit wel samen afgesproken worden.


Even recht zetten:


vaak wordt geroepen: “Ik heb recht op partneralimentatie!”. Dat is niet automatisch zo. Het uitgangspunt is en blijft dat je in eerste instantie zelf verantwoordelijk bent om je geld te verdienen. Pas als dat zelf niet (volledig) lukt, kan er een beroep op partneralimentatie worden gedaan.


Hoe stel je het vast?

Zowel bij kinder- als partneralimentatie is de manier van berekenen niet in de wet geregeld. Door een landelijke werkgroep van rechters zijn normen vastgesteld (en worden jaarlijks bijgesteld) om de kinder- en partneralimentatie te berekenen. Deze normen worden de Trema normen genoemd. Niet alleen alle rechters in Nederland gebruiken deze normen bij de berekening, maar ook advocaten en mediators. Op deze manier ben je ook in mediaton op de hoogte van je rechten en plichten, zodat je samen tot weloverwogen afspraken kunt komen.


Wat verandert er in 2020 bij partneralimentatie?

Nu is de hoofdregel in de wet dat de partneralimentatie maximaal 12 jaar duurt. In overleg kun je hiervan afwijken en samen een kortere of langere duur afspreken.

Vanaf 1 januari 2020 gaat de Wet Herziening Partneralimentatie in. Het doel van deze nieuwe wet is de duur van partneralimentatie te verkorten. De hoofdregel wordt: de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar partneralimentatie. Ben je 6 jaar getrouwd, dan is de maximale duur 3 jaar partneralimentatie. Ben je 10 jaar of langer getrouwd dan is het maximaal 5 jaar.

Vrouwen zorgen tijdens het huwelijk nog altijd voor het grootste deel voor de kinderen en verdienen vaak minder dan mannen. De wetgever heeft daarom een aantal uitzonderingen opgenomen om vrouwen financieel te beschermen. Eén daarvan is voor gezinnen met jonge kinderen: de maximale duur blijft dan 12 jaar partneralimentatie. De partneralimentatieverplichting loopt door tot het jongste kind 12 jaar wordt.


Het ziet er dan zo uit: nieuwe wetgeving 1 januari 2020 bij zorg voor kinderen


Leeftijd kind Maximale duur
o jaar 12 jaar
2 jaar 10 jaar
6 jaar 6 jaar
10 jaar 5 jaar
14 jaar 5 jaar


Als je nog in 2019 je echtscheiding aanvraagt bij de rechter en verzoekt om partneralimentatie is het huidige recht van toepassing. Vanaf 1 januari 2020 gelden per direct de nieuwe regels.


Keep Calm

De nieuwe wet kan het gesprek over partneralimentatie (extra) beladen maken. Ook als jij dit leest denk je misschien: ik moet nu gelijk in actie komen om in 2019 de betaling van 12 jaar partneralimentatie veilig te stellen. Maar is dat ook zo?

Meestal wordt niet langer dan 7 jaar partneralimentatie betaald. Vaak komt dit doordat vrouwen opnieuw zijn getrouwd of gaan samenwonen, waardoor het recht op partneralimentatie ophoudt. Maar het kan ook zijn dat de vrouw meer is gaan verdienen of de man minder inkomen heeft dan eerst.

Je ziet ook dat rechters de laatste jaren eerder instemmen met een verzoek van de ex-partner om na een aantal jaren de partneralimentatie te verminderen of zelfs stop te zetten. De motivatie achter deze rechtspraak is dat na verloop van tijd van je wordt verwacht zelf meer geld te gaan verdienen. Hierbij kijkt een rechter kritisch naar welke stappen er zijn gezet. Daarnaast kunnen vrouwen er niet op blijven rekenen recht te blijven houden op wat zij financieel gewend waren tijdens het huwelijk. Uiteraard hangt het van de specifieke situatie en omstandigheden af. Maar vast staat, ook als de regels van 2019 van toepassing zijn, je er niet zeker van kunt zijn 12 jaar partneralimentatie te ontvangen.


Sissel zegt:

‘Laat je niet gek maken en zet je scheiding door de nieuwe wetgeving niet op scherp. Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek blijft en ook ná 1 januari 2020 kun je samen een langere partneralimentatieduur afspreken. Een mediator kan daarin maatwerk aanbieden, zodat je samen tot een passende regeling kunt komen, waar jullie je allebei goed bij voelen.’



KLANTEN GEVEN SISSEL GEMIDDELD EEN 9.1


Scheiden heeft een enorme impact op het hele gezin, maar als mediator kan ik je wél helpen er het beste van te maken. Bouwen aan een nieuwe gelukkige toekomst: voor jou én de kinderen. Bovendien is er door mijn expertise in de advocatuur en als financieel echtscheidingsadviseur de zekerheid dat alles juridisch en financieel perfect gegeregeld is. Wil jij er ook het beste van maken? Plan dan nu een kennismaking in📞 ☕️




 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen