Blog over scheiding

Dit zegt Sissel...

Sissel PemmelaarMr. Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar expertise als advocaat en financieel echtscheidingsadviseur is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt.
LET OP: als je alleen reist met kinderen na scheiding!
Dinsdag, 10 april 2018

LET OP: als je alleen reist met kinderen na scheiding!

Over twee weken begint de mei vakantie en voor je het weet volgt de zomervakantie al weer. Heb je dan plannen om alleen met je kind(eren) op vakantie naar het buitenland te gaan?  Denk er dan aan om de volgende formulieren te regelen. Je zult zeker niet de eerste zijn: die het vergeet of niet weet. En daarmee voor een onaangename verassing op het vliegveld komt te staan!

 

PAPSOORT


Belangrijk om nog even te vermelden, kinderen hebben een eigen ID-kaart of paspoort nodig sinds 2012. De andere ouder moet toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Elke gemeenteheeft hier andere richtlijnen voor, kijk het dus van te voren even na.


STRENGE CONTROLES


Sinds een aantal jaar zijn de controles op de vliegvelden flink aangescherpt, dit om kinderontvoering tegen te gaan. Een aantal formulieren zijn dan ook onmisbaar als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijk gezag hebt. Dit geldt met name als je buiten het Schengen-Gebied gaat reizen, om zo bij de paspoortcontrole eenvoudig aan te kunnen tonen dat je met toestemming van de andere ouder reist. Regel –naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- de volgende formulieren: 

  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (download hier)
  • Recent uittreksel gezagsregister *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Geboorteakte *
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Eventueel het ouderschapsplan
  • Eventueel kopie retourticket van het kind

Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

  • Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!

Meer vakantietips bij scheiden voor een heerlijke vakantie lees je in mijn uitgebreidere artikel over vakantie na een scheiding. 


Alvast een fijne vakantie!


mr. Sissel Pemmelaar


 terug

Maak nu je eerste afspraak


Name:
Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen