Dag scheiding, hallo geluk!
Maandag, 8 februari 2021

Dag scheiding, hallo geluk!

Sophie (39 jaar) had geen gelukkig huwelijk, maar ze hield van hem en bleef. Na 17 jaar samen te zijn vertelde hij Sophie bij haar weg te gaan, hij koos voor de 10 jaar jongere Quinn. Haar wereld stortte in en alle ingrediënten waren aanwezig voor een gevecht. Toch deed ze dit niet. Nu twee jaar later voelt Sophie zich beter dan ooit. Ook de kinderen zitten weer lekker in hun vel. Vanmiddag gaan ze samen met de kinderen naar de diploma uitreiking van hun oudste dochter. En daar kijken ze allemaal ontzettend naar uit!


VASTHOUDEN


Anne (42 jaar) had een knappe man, drie lieve zoons en een mooie villa. Ze hoefde niet te werken. Ze had het liever anders gezien: thuis blijven voor de kinderen viel zwaar en ze miste haar werk. Daar kon ze met hem niet over praten, hij hoorde haar niet. Na jarenlang twijfelen besloot ze bij hem weg te gaan. Het werd geen makkelijke scheiding. Anne had zich voorgenomen dat hij zou ‘betalen’ voor de beste jaren van haar leven. Nu twee jaar later zitten ze inmiddels vele ruzies, verschillende advocaten en rechters verder.


VERWERKEN


Uit de verhalen van Anne en Sophie wordt duidelijk dat je met een scheiding verschillend om kan gaan. Sophie accepteert, na een moeilijke periode vol verdriet, haar scheiding. Op die manier kan zij haar ex los laten. Anne daarentegen kan de boosheid maar niet van zich afschudden.


Een scheiding is een rouwproces en daar horen verschillende emoties bij. In het plaatje hierboven zie je dat je de volgende fases doormaakt: ontkenning, woede, verdriet en dieptepunt, acceptatie en nieuwe mogelijkheden.


WEER GELUKKIG


Meestal duurt deze periode met ups en downs zo’n twee jaar. Vaak zie je dat boos blijven komt, doordat echte pijn en verdriet ervaren te beangstigend is. Dit was ook zo bij Anne. Vechten doe je dan liever, om zo de pijn maar niet te hoeven voelen. Toch is het om je scheiding echt te verwerken nodig- zoals je in de rouwverwerkingscurve goed kunt zien- om je verdriet net als Sophie toe te laten. En dan komt óók voor jou het moment waarop je zeggen kan: dag scheiding, hallo geluk!



TIPS

  • Om je scheiding goed te verwerken is het belangrijk dat je de tijd neemt en de emoties die er zijn ook mag voelen. En ja, dat kan betekenen dat je het ene moment misschien wel opgelucht bent en dan weer boos, bang of verdrietig. Om stil te staan bij je gevoel helpt het om een ‘dagboekje’ bij te houden, waarin je jouw emoties dagelijks een plekje geeft.
  • Vind je het moeilijk om je emoties de ruimte te geven, ben je bang om echt te voelen of kom jij maar niet van je boosheid af? Schakel dan professionele hulp in. Dat helpt om je emoties beter te begrijpen, op een rij te zetten, ze te laten afnemen en zó je leven weer op te pakken.




Als scheidingsmediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet ik waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch kunt leren samenwerken als ouders. Door mijn achtergrond als advocaat en financieel echtscheidingsadviseur is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten? Stuur een mailtje naar sissel@pemmelaar.nl of plan een vrijblijvend kennismakingsgeprek in. Ik help je graag.



Auteur: scheidingsmediator mr. Sissel Pemmelaar 

Bron: over rouw door E. Kübler-Ross


Dit artikel verscheen ook op Wendyonline.nl


 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen