Scheiden met kinderen: zó kan het gaan!
Donderdag, 11 juli 2024

Scheiden met kinderen: zó kan het gaan!

Uit mijn mediation praktijk

De voorgaande keren toen ik de trap afliep naar de wachtkamer in mijn scheidingspraktijk was het stil. Doodstil.


Alsof ik de bel niet 2 keer gehoord had. De knop van de intercom niet 2 maal door mij was ingedrukt om ze één voor één binnen te laten.

Dit keer hoorde ik ze wel. Een zware stem en een wat hogere vrouwelijke stem, waarvan ik de woorden tree voor tree steeds meer kon ontwarren. Het klonk niet kil of als het uitwisselen van beleefdheden, stelde ik vast.

Zijn versleten jeans had hij ingeruild voor een nette broek met blouse, zag ik beneden aangekomen. De diepe groeven onder zijn ogen waren zachter. Zij oogde frisser en ontspannen.

Ze liepen niet direct zwijgend door naar mijn kamer, zoals anders. Dit keer wilden ze wel wat drinken. De stoelen waar ze in plaatsnamen aan mijn tafel, werden vandaag niet ver van elkaar afgeschoven. Ze keken niet allebei stuurs de andere kant op, maar hadden even oogcontact.

Ik vroeg hoe het met ze ging na onze laatste bijeenkomst. Hij vertelde dat het een wereld van verschil was en ze zelfs samen een kopje koffie hadden gedronken bij het wissel moment van de kinderen op zondagmiddag. Zij knikte en zei: “ik had niet verwacht dat dit er in zat, maar ben er zo ongelooflijk blij mee.”

Mijn gedachten gingen terug naar de vorige bijeenkomst. Het magische moment, waarop zij elkaar weer zagen. Er vergeving over en weer was voor de gemaakte fouten tijdens het huwelijk, juist door deze toe te durven geven aan de ander. De minuten lange omhelzing die daarop volgde en nodig was om elkaar echt los te kunnen laten.

Ja, toen werd bekrachtigd waar zij zich nog niet bewust van waren, maar ik al lang wist: met deze ouders en kinderen komt het goed na de scheiding.

“Ik wel...”, zei ik glimlachend tegen haar.


Mr. Sissel Pemmelaar

Mediator, familierecht jurist & financieel echtscheidingsadviseur


NB met toestemming van cliënten mocht ik hun scheidingsverhaal plaatsen.


ScheidenInformatie over onze hulp bij Scheiden met Kinderen vind je hier >

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen