Hét stappenplan voor de perfecte scheiding
Dinsdag, 10 augustus 2021

Hét stappenplan voor de perfecte scheiding

Zo heb je het nooit gewild, ze het verdriet willen besparen, mama en papa voor altijd samen. Nu het toch zover is gekomen, wil je zo goed mogelijk uit elkaar gaan, al helemaal voor de kinderen. Scheidingmediator Sissel Pemmelaar is mediator in Amsterdam. Haar speciale stappenplan helpt je daarbij. En het fijne is je kunt het ook nog eens makkelijk onthouden in deze stressvolle periode. Kijk maar: de verschillende stappen voor de perfecte scheiding staan in het woord ‘SCHEIDEN’ zelf.
Samen


Het klinkt misschien raar nu de beslissing is gevallen en jullie juist uit elkaar gaan. Toch is het waar: voor een goede afronding van je scheiding zijn zowel jij, je (ex)partner en de kinderen nodig. Alleen zo vind je een nieuwe balans tussen wat jij wilt, goed is voor de kinderen en waar de ander zich ook nog in kan vinden. Zo komt de scheiding niet tussen jullie in te staan als ouders.


Communicatie


Om tot een goed en haalbaar plan voor de toekomst te komen is het nodig om ieders wensen en verwachtingen te kennen. Je zal in gesprek moeten blijven met de ander en de kinderen om dit duidelijk te krijgen. Bedenk dat dit zeker niet het laatste gesprek zal zijn met de vader of moeder van je kinderen. Grijp je scheiding nu aan als een kans om de communicatie weer op gang te brengen als ouders.


Harmonieus


Schrijf op een papiertje dat je dicht bij je houdt: “een scheiding is geen gevecht dat ik moet winnen, maar een probleem dat naar alle tevredenheid samen moet worden opgelost.”Pak dit papiertje erbij op een ‘zwak moment’ zodat je ook dán verstandig blijft.


Emotie


Een scheiding is een rouwproces en daarbij komen emoties los. Accepteer dat en geef jezelf, maar ook de ander en de kinderen de ruimte om het te verwerken. Houd er rekening mee dat jullie allebei het rouwproces anders doormaken. Kinderen lopen altijd achter in dit proces, vergeet dat niet. Maak altijd eerst voorlopige afspraken om zo wat rust te creëren. Definitieve afspraken maak je liever pas als de eerste emoties bij jullie allemaal wat zijn gezakt.


Informatie


Het is belangrijk dat je de juiste psychologische, pedagogische, juridische, financiële en praktische informatie inwint. Onderwerpen waar afspraken over gemaakt moeten worden bij een echtscheiding zijn: het ouderschapsplan, huurhuis of koophuis en hypotheek, onderneming (indien aanwezig), andere bezittingen en schulden, alimentatie, pensioen en fiscaliteiten. Bedenk dat geen gezin hetzelfde is, investeer in je scheiding en schakel een gespecialiseerde mediator in. Dit voorkomt dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan en het hele proces nog een keer (dunnetjes) moeten overdoen met alle extra stress, tijd en kosten die dat met zich meebrengt.


Tip: bekijk deze video waarin Sissel stap voor stap laat zien hoe scheiden met een mediator werkt.


Doorgaan als ouders


Als ex-partners gaan jullie uit elkaar, als ouders niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat een scheiding op zich niet schadelijk hoeft te zijn voor de kinderen, ruziënde ouders zijn dat daarentegen wél. Leer dit zinnetje daarom uit je hoofd: “Ook al is onze liefde als partners over gegaan, als ouders blijft ze altijd bestaan.”En ken je het al? Lees het anders nog een keer goed door, want dit is je belangrijkste scheidingsles.


Eerlijke afspraken


Geweldig: als je deze eerste stappen hebt gezet dan ben je al heel ver, dat was vast niet altijd makkelijk. Geef jezelf daarvoor dan ook een dik compliment!


Je doet er nu verstandig aan om de afspraken, die jullie op basis van de vorige stappen hebben gemaakt, vast te laten leggen in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Dit zijn afspraken waarin ieders wensen zijn gewogen, gemeenschappelijke belangen zijn te vinden en die met instemming tot stand zijn gekomen. Dit maakt dat jullie er allemaal achter kunnen staan en makkelijker jullie leven weer op gaan pakken.

 

Nieuw begin


Als je er middenin zit zie je het misschien niet, maar een scheiding is ook een nieuw begin. Hebben de kinderen een beetje hun draai gevonden, kunnen jullie elkaar weer in de ogen kijken als ouders en zijn de handtekeningen gezet onder de officiële papieren? Dan is het tijd voor een feestje. Niet alleen om te vieren dat de moeilijkste periode is afgesloten, maar ook om jezelf in het zonnetje te zetten. Als moeder of vader heb je dit goed aangepakt en daar mag je terecht bere trots op zijn. Waar wacht je nog op: nodig al je vriend(inn)en uit, trek een fles champagne open en proost op een gelukkige toekomst.                  


Ja écht, dit is het begin!
Klanten geven Sissel gemiddeld een 9.1 als rapportcijfer


 

Scheiden is nooit leuk, maar als mediator kan ik je wél helpen er het beste van te maken. Bouwen aan een nieuwe gelukkige toekomst: voor jou én de kinderen. Bovendien is er door mijn expertise van familierecht advocaat en financieel echtscheidingsadviseur de zekerheid dat alles juridisch en financieel perfect gegeregeld is. Wil jij er ook het beste van maken? Plan dan nu een persoonlijke kennismaking met mij op de praktijk in Amsterdam of online📞☕️


Sissel Pemmelaar


 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen