Blog over scheiding

Dit zegt Sissel...

Sissel PemmelaarMr. Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar expertise als advocaat en financieel echtscheidingsadviseur is er de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt.
Mijn 3 belangrijkste tips voor de eerste kerst na scheiding
Donderdag, 10 december 2020

Mijn 3 belangrijkste tips voor de eerste kerst na scheiding

(in Corona tijd)

Als je net gescheiden bent, is zo’n eerste kerst erg wennen. Maar niet alleen voor jou is het confronterend. Ook de kinderen moeten er aan wennen dat alles anders is. En dan is er nog Corona. Speciaal voor jou de drie belangrijkste adviezen van scheidingsmediator mr. Sissel Pemmelaar voor een fijne kerst.


1. Erken gevoelens

Zie jij op tegen deze kerst? Dat mag! Voor gevoelens geldt hoe harder je ze wegdrukt, hoe heftiger ze juist weer (anders) oppoppen. Je kunt er letterlijk ziek van worden of je verdriet uit zich in boosheid. Erken daarom je gevoelens: huil, praat er over of schrijf het op. Voor de kinderen geldt hetzelfde, geef ze alle ruimte voor hun emoties. Vraag: “hoe is het nu voor jou dat kerst anders is?” Bedenk dat ze door Covid minder ruimte hebben om bij anderen uit te kunnen huilen, let daarom extra op dat je in gesprek blijft met je kind en er bent voor troost.

2. Maak tijdig afspraken

Het beste is om bij het opstellen van het ouderschapsplan al over de feestdagen na te denken. Maar dan nog is er ieder jaar overleg nodig over de kerstviering op school, cadeaus en de exacte invulling van de planning. Begin hier tijdig mee en schakel een mediator in. Al plan je het nog zo goed, vanwege deze bizare tijd kan het toch anders lopen. Wees dan flexibel en probeer er het beste van te maken.


Lees ook: dit voorbeeld van hoe ouders dit jaar in mijn praktijk met Corona omgingen.

3. Luister écht naar je kind

Verplaats je steeds in je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is. Realiseer je ook dat de behoefte van je kind haaks kan staan op wat jij graag zou willen. Een voorbeeld: misschien heb jij er nu helemaal geen zin in om je schoonouders (online) te zien, maar je kind wil wel graag contact met opa en oma. Vraag ook aan je kind: “wat zou voor jou fijn zijn?” Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen.


Een schrale troost: wat ik wel merk is dat ouders in mijn mediation praktijk dit jaar minder opzien tegen kerst, doordat het voor iedereen sowieso anders en op afstand is. Misschien is dit ook (een beetje) zo voor jou. En onthoud: "365 kansen zijn nu héél dichtbij!” Blijf dit zinnetje herhalen en erin geloven✨


Ik wens jullie alvast mooie kerstdagen én een nog mooier 2021 toe!


Liefs,


Sissel


gedicht kerst echtscheiding
 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen