Trap niet in deze 5 valkuilen bij scheiden!
Donderdag, 14 juli 2022

Trap niet in deze 5 valkuilen bij scheiden!

Een veiligheidsinstructie bij scheiden.

Ook jij neemt het je voor, als je te maken krijgt met een scheiding: voor de kinderen doe ik het goed. Maar een verkeerde stap is sneller gezet dan je denkt. Als ex-advocaat, ervaren scheidingsmediator en financieel adviseur echtscheiding in Amsterdam, weet ik daar alles van. Hier de vijf valkuilen bij scheiden die ik het meest tegen kom. Ik noem ze de vijf V’s.


Vlug


Natuurlijk wil je dit snel achter de rug hebben en weer door met je leven. Maar ook bij scheiden geldt: hardlopers zijn doodlopers. Een scheiding raakt alle aspecten van je leven: psychologisch, juridisch, financieel, praktisch, als moeder of als vader. Daarnaast ben je uit balans, zeker in het begin. Gun jezelf dan ook de tijd om alles goed uit te zoeken en de juiste oplossingen te vinden. Zo zal het geluk je juist sneller weer toelachen.


Vechten


In de media is er veel aandacht voor of misschien heb je in je omgeving van dichtbij gezien dat een scheiding turbulent kan verlopen. Deze valkuil komt dan ook vast niet als een verrassing. Maar al ben je er nog zo van bewust, het is ook gelijk de meest lastige valkuil om te omzeilen. Een belangrijke factor is daarbij het omgaan met je emoties bij een scheiding.


Vinanciën

In mijn praktijk zie ik vaak, zeker bij vrouwen, dat zij om financiën liever met een grote boog heen lopen. Vandaar hier geschreven met een grote hoofdletter ‘V’ van Vies. Maar ook van NIET Vergeten! Uit de cijfers volgt namelijk: na een scheiding vrouwen gemiddeld 25% aan koopkracht verliezen, terwijl mannen er nauwelijks financieel op achter uitgaan.* Zorg dan ook dat je een volledig beeld hebt en goed geïnformeerd bent over je financiële positie.


Als scheidingsmediator zet ik de financiën voor jullie op een rij, informeer je over alle rechten en plichten, maak alimentatieberekeningen en reken door wat je na je scheiding netto te besteden hebt. Belangrijke financiële zaken waarover bijvoorbeeld afspraken gemaakt moeten worden zijn: kinderalimentatie, partneralimentatie, woning en hypotheek, schulden, verzekeringen, fiscale toeslagen, belasting teruggaven of aanslagen, ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen.


Vermijden


De harmonie bewaren, uiteraard. Dat doe je alleen niet door moeilijke onderwerpen te vermijden. Deze blijven dan op de achtergrond tussen jullie spelen. Ook kan het zijn dat je zo met dingen instemt, die je achteraf anders had gewild. Dat blijft natuurlijk knagen. Ga dus het gesprek aan. En schakel professionele hulp in als het niet samen lukt.


Vrienden


Hoe vaak hoor ik het niet: “We willen vrienden blijven na de scheiding.” NEE! Jullie gaan niet voor niets uit elkaar. Doe elkaar dat niet aan: de één kan verwachtingen blijven houden en de ander voelt er eigenlijk niets voor. Een recept voor (innerlijke) conflicten, zeker als er een nieuwe liefde in het spel komt. 


Wat wel kan -en ook moet voor de kinderen- is dat jullie samen doorgaan als ouders.* * Met een collega hoef je ook geen vrienden te zijn, maar kan je wel iets moois neerzetten! Wil je weten hoe het wel moet? Vraag dan mijn hulp. Ik help je graag.


Mr. Sissel Pemmelaar


*    Trends in de financiële gevolgen van een echtscheiding 2017, CBS

* * Verschillende onderzoeken van de Universiteit Utrecht, tonen aan dat: hoe beter de relatie is tussen ouders na de scheiding, hoe beter het met de kinderen gaat.


Bron: column ‘de vijf grootste valkuilen bij scheiden’ geschreven door mr. Sissel Pemmelaar voor Wendy Online. terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen