Echtscheiding en een kind met beperkingen: een voorbeeld.
Maandag, 10 april 2023

Echtscheiding en een kind met beperkingen: een voorbeeld.

Uit mijn mediation praktijk.

Ontzettend gek op elkaar en uit liefde zwanger worden. En dan loopt het anders dan verwacht. Een kindje dat ziek is of met een handicap.


Hoe verdrietig en moeilijk is dat. Wat het nog moeilijker maakt, is dat iedere ouder daar vaak anders mee omgaat en de verbinding dan uiteindelijk niet meer te vinden is. Op dat punt aangekomen is een scheiding onvermijdelijk. Ik kom het vaker tegen in mijn mediationpraktijk.

Als mediator kun je het verdriet niet wegnemen en alleen een kleine rol spelen door te helpen goede afspraken te maken waar ouders en kinderen mee verder kunnen. Bij een ziek kind of met een handicap is het dan extra belangrijk om goed mee te denken en creatief te zijn. En al helemaal als het om een co-ouderschap gaat, zoals deze ouders en kinderen wilden. Vragen die er dan bijvoorbeeld zijn:


⚖️ Hoe ziet de zorgregeling eruit?


⚖️ Hoe krijgen alle kinderen voldoende aandacht en de tijd die voor hem of haar passend is?


⚖️ Hoe wordt werk ingevuld met de zorg?


⚖️ Welke aanpassingen zijn er nodig in beide huizen en hoe wordt dat betaald?


⚖️ Hoe wordt een eventueel PGB ingezet?


⚖️ Zijn er extra financiële potjes vanuit de overheid en gemeente om een beroep op te doen, zodat de wens van ouders en kinderen ook financieel haalbaar is? 

Het was even uitzoeken, rekenen en ook wachten op instanties, maar het is allemaal gelukt. Zo blij voor deze ouders en kinderen, dat het gewenste co-ouderschap kan.

Én ook gewoon super trots op deze ouders. Ondanks alles zijn ze er samen voor de kinderen en maken zij er het beste van!


Mr. Sissel Pemmelaar

Mediator, familierecht jurist & financieel echtscheidingsadviseur


NB met toestemming van cliënten mocht ik hun scheidingsverhaal plaatsen. terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen