5 Grootste misverstanden bij scheiden
Maandag, 1 mei 2023

5 Grootste misverstanden bij scheiden

Afspraken maken wanneer je gaat scheiden… Het is zeker niet leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij. Je bent namelijk wettelijk verplicht om afspraken te maken over de kinderen. Onze mediator mr. Sissel helpt ouders om de scheiding goed te regelen. Ze hoort vaak de grootste misverstanden bij scheiden, die ze graag even recht wil zetten.




Dit artikel schreef Sissel voor Wendy Magazine in november 2019.


1. Scheiden is altijd schadelijk voor kinderen


Nee, dat is niet zo. Natuurlijk is het allerbeste dat kinderen opgroeien in een harmonieus gezin met papa en mama bij elkaar. Maar de scheiding op zichzelf, ondanks de impact, is niet direct schadelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat de relatie tussen ex-partners bepaalt, hoeveel last kinderen hebben van een scheiding. Zijn er veel ruzies tussen ouders? Dan wordt de scheiding pas schadelijk voor een kind. De gevolgen kunnen dan ernstig zijn, zoals: weinig zelfvertrouwen, depressies, blijven zitten, een lager schooladvies of in aanraking komen met politie of justitie.


Weetje: 80% van de echtscheidingen met kinderen verloopt in goede harmonie.


2. Kinderen van 12 jaar mogen kiezen bij wie zij wonen


Dit is misschien wel het grootste misverstand. Ouders blijven tot hun kinderen 18 jaar oud zijn in principe het gezamenlijk gezag houden na de scheiding. Dit betekent dat ouders tot het kind 18 jaar is de plicht en het recht hebben om het kind samen op te voeden en te verzorgen. Het ouderlijk gezag houdt ook in dat ouders er samen uit moeten komen over belangrijke beslissingen in het leven van de minderjarige. Komen ouders er samen niet uit, dan hakt de rechter een knoop door, niet het minderjarige kind. Wel is het zo dat kinderen vanaf 12 jaar altijd een oproep ontvangen van de rechter om gehoord te worden. Een kind kan in dit gesprek zijn of haar wens kenbaar maken, maar het is de rechter die beslist.


3. Moeders hebben meer rechten dan vaders


Ook niet waar! De verwarring zit in het verschil tussen de juridische begrippen gezamenlijk gezag en de zorgregeling voor de kinderen.


Gezamenlijk gezag

Bij misverstand 2 heb ik het begrip gezamenlijk gezag uitgelegd. Lees dit anders eerst nog een keertje door. Je bent het dan nu vast met mij eens: bij gezamenlijk ouderlijk gezag hebben beide ouders gelijke rechten.


Zorgregeling voor de kinderen

Hoe de zorg en opvoeding tussen ouders verdeeld wordt noem je de zorgregeling. De zorgregeling is een verplicht onderdeel van het ouderschapsplan. In de meeste gevallen wonen de kinderen na de scheiding bij mama en zijn zij een paar dagen per week bij papa. Dit komt alleen niet doordat moeders meer rechten zouden hebben. Wel heeft het te maken met het feit dat een moeder tijdens het huwelijk vaak het grootste deel van de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen. Deze lijn wordt na de scheiding dan voortgezet. Maar andersom, je ziet het minder, kan net zo goed.


Weetje: 22% van de ouders kiest op dit moment voor co-ouderschap na scheiding. De kinderen wonen dan ongeveer net zo veel bij papa als mama.


4. Het is beter om de kinderen pas te vertellen dat wij uit elkaar gaan als alles is geregeld


Een hardnekkig misverstand. Voor kinderen is het juist belangrijk dat zij bij de scheiding betrokken worden en een stem hebben. Het helpt kinderen de scheiding makkelijker te verwerken en beter met de nieuwe omstandigheden om te gaan. Een scheiding is vaak de meest ingrijpende gebeurtenis die kinderen in hun jonge leventje meemaken. Door je kind erbij te betrekken en daarmee serieus te nemen ziet je kind dat het hem of haar niet alleen overkomt, maar dat hij of zij ook zelf een inbreng heeft. Iets dat je kind altijd zal meenemen in de toekomst. Bovendien weet je zo beter wat de wensen en verwachtingen van je kind zijn. Dit helpt om de juiste beslissingen als ouders te nemen.


Meer tips van Sissel om je kinderen op een goede manier te vertellen over de scheiding lees je hier.


5. In mediation trek je aan het kortste eind!


Integendeel. In mediation kun je vaak meer bereiken dan bij een rechter.


Voorbeeld 1: Was je getrouwd en kun je onvoldoende je eigen levensonderhoud voorzien na de echtscheiding? Dan kun je recht hebben op partneralimentatie. Bij een beëindiging van de samenleving is er nooit recht op partneralimentatie. Als jullie samenwoners waren heeft het dan ook geen zin om een rechter te verzoeken om partneralimentatie op te leggen. In mediation kun je de partneralimentatie wel samen overeenkomen. Let op: om problemen vervolgens te voorkomen moet de partneralimentatie op de juiste manier worden berekend en vastgelegd in een scheidingsconvenant.


Voorbeeld 2: Wil één van beide in de gezamenlijke koopwoning blijven wonen na de echtscheiding en kan de ander niet (gelijk) uitgekocht worden?  Het lukt je alleen om het huis te behouden door in onderling overleg samen tot afspraken te komen. Vraag je om een uitspraak van de rechter? Dan weet je één ding zeker: het huis wordt verkocht.


Last but not least


Misschien lijkt het soms makkelijker om het uit te vechten met twee advocaten, maar bedenk dat je elkaar als ouders blijft tegenkomen. In mediation heb je de mogelijkheid om een goed fundament neer te leggen. Zo trekken jullie kinderen in ieder geval niet aan het kortste eind.


review mediator


KLANTEN GEVEN SISSEL GEMIDDELD EEN 9.1


Scheiden heeft een enorme impact op het hele gezin, maar als mediator kan ik je wél helpen er het beste van te maken. Bouwen aan een nieuwe gelukkige toekomst: voor jou én de kinderen. Bovendien is er door mijn expertise in de advocatuur en als financieel echtscheidingsadviseur de zekerheid dat alles juridisch en financieel perfect gegeregeld is. Wil jij er ook het beste van maken? Plan dan nu een kennismaking in📞 ☕️





 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen