Als je de wettelijke indexering 2024 of alimentatie niet kunt betalen
Zondag, 5 november 2023

Als je de wettelijke indexering 2024 of alimentatie niet kunt betalen

Wettelijke indexering alimentatie 2024: 6,2 %!

Ieder jaar wordt de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering, zo ook weer op 1 januari 2024. In deze tijd kan het lastig zijn om dit te betalen of de alimentatie sowieso netjes te blijven voldoen. Al helemaal door de uitzonderlijk hoge indexatie dit keer, namelijk de hoogste in ruim 40 jaar! Hoe ga je daar dan mee om, zit het juridisch en kan je problemen met je ex-partner voorkomen? Onze scheidingmediator mr. Sissel Pemmelaar legt het uit.

 

Wettelijke indexering is bekend voor 2024


Als het goed is heeft jullie mediator of advocaat bij de scheiding uitgelegd, dat zowel de kinder als partneralimentatie jaarlijks geïndexeerd wordt. Dit is wettelijk zo geregeld, omdat ieder jaar de kosten van het levensonderhoud stijgen. Het indexeringspercentage wordt in het najaar vastgesteld door de Minister van Veiligheid en Justitie en is berekend op basis van de gemiddelde jaarlijkse loonstijging. Voor het jaar 2024 is het indexeringspercentage vastgesteld op maar liefst 6.2 %. De afgelopen 40 jaar is de indexatie niet zo hoog geweest. Alleen in 1983 was deze hoger met een indexatie van 6.4 %. Het jaar daarna in 1984 is overigens niet geïndexeeerd.  


Wanneer van toepassing

 

Of je nu bij een mediator de afspraken hebt vastgelegd in een scheidingsconvenant of de rechtbank de alimentatie heeft opgelegd, het indexeringspercentage geldt automatisch. Er zijn twee uitzonderingen:


  • het is in onderling overleg in het scheidingsconvenant uitgesloten;
  • de rechter heeft het in zijn beschikking uitgesloten. 


Tip: via deze link kun je makkelijk berekenen wat de geïndexeerde alimentatie zal worden, ook als het de afgelopen jaren is vergeten.

 

Informeer je ex tijdig

 

Het is niet verplicht om je ex over deze stijging te informeren, hij of zij zou dit automatisch moeten aanpassen in de maandelijkse betalingen. Maar je kan je ex wel tijdig informeren- door bijvoorbeeld dit blog door te sturen- als je vermoedt dat hij/ zij hier niet aan zal denken. Dit voorkomt stress én irritatie als het vergeten wordt.


Als jij niet meer kunt betalen


Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij de alimentatiebetaler bent en minder te besteden hebt ten gevolge van de stijgende (energie)prijzen of als ondernemer (aanzienlijk) minder winst hebt gedraaid. In dit geval ben je toch verplicht de wettelijke verhoging bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. Al kunnen jullie in onderling overleg daarvan af wijken. Wel doe je er dan verstandig aan om dit schriftelijk op de juiste manier vast te laten leggen door een familierecht jurist, zodat je ex-partner er later niet op kan terugkomen. 


Wijzigen alimentatie


Als je inkomen is gedaald kun je de alimentatie herzien. Het vastgestelde alimentatie bedrag voldoet dan mogelijk niet meer aan de wettelijke maatstaven. Situaties die aanleiding kunnen zijn om de alimentatie te wijzigen zijn:


  • de zorgverdeling van de kinderen is niet meer hetzelfde;
  • het inkomen van jouw ex-partner is veranderd;
  • samenwonen of trouwen;
  • geboorte nieuwe broertjes of zusjes;
  • meerderjarige kinderen die in eigen inkomsten kunnen voorzien;
  • bepaalde lasten (vaak schulden, denk aan de hypotheek) vervallen.


Zo voorkom je conflicten


In al deze gevallen is het verstandig om je ex tijdig te informeren over de situatie en een scheidingsmediator een nieuwe berekening te laten maken. Het voordeel is dat de scheidingsmediator direct tussen jullie kan bemiddelen om zo tot nieuwe afspraken te komen. Dit gaat sneller, is goedkoper en is bovendien beter voor jullie onderlinge verstandhouding dan een traject bij de rechter.


Meer weten?

 

Heb je vragen hierover of wil je de alimentatie opnieuw laten berekenen neem dan contact op met onze scheidingsmediator mr. Sissel Pemmelaar. Dit kan door te bellen op 020 260 55 550 te mailen naar info@pemmelaar.nl of het contactformulier in te vullen. 


 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen