Let op: alleen reizen met minderjarige kinderen na scheiding!
Donderdag, 23 juni 2022

Let op: alleen reizen met minderjarige kinderen na scheiding!

Je zult zeker niet de eerste zijn, die er pas op het vliegveld achter komt dat bepaalde formulieren nodig zijn als je alleen reist met minderjarige kinderen. En zo het vliegtuig mist! Dit geldt ook als je (nog) gehuwd bent en zonder je echtgenoot reist of bij samenlevers met gezamenlijk gezag die alleen reizen.


⛔️Reis je vanaf #Schiphol zorg dan helemaal dat deze papieren op orde zijn!


PASPOORT

Belangrijk om nog even te vermelden, kinderen hebben een eigen ID-kaart of paspoort nodig sinds 2012. De andere ouder moet toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Elke gemeente heeft hier andere richtlijnen voor, kijk het dus van te voren goed na.

TOESTEMMINGSFORMULIER EN DOCUMENTEN

Sinds een aantal jaar zijn de controles op de vliegvelden flink aangescherpt om zo kinderontvoering tegen te gaan. Het toestemmingsformulier en een aantal documenten zijn dan ook nodig als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijk gezag hebt of als alleen reizende ouder geen ouderlijk gezag hebt. Om zo bij de paspoortcontrole eenvoudig aan te kunnen tonen dat je met toestemming van de andere ouder reist. Het is dan ook raadzaam–naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- de volgende formulieren mee te nemen:

• Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland [https://lnkd.in/eqF-ZJHF] (voor elk kind invullen)
• Recent uittreksel gezagsregister (opvragen bij de rechtbank) *
• Recent uittreksel BRP van de minderjarige (opvragen bij de gemeente) *
• Kopie paspoort toestemming gevende ouder
• Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
• Eventueel het ouderschapsplan

CHECK AANVULLENDE REGELS VALKANTIELAND

Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

SWEET MEMORIES

Tot slot: vergeet niet van de vakantie te genieten. Natuurlijk is het confronterend nu jullie niet meer als gezin samen zijn. Dit gevoel mag er zijn, zowel voor jou als de kinderen. Maar zie het ook als een kans om nieuwe ervaringen op te doen en mooie herinneringen te creëren. Misschien hield je ex nooit van kamperen, vliegen of juist niet van hotels of een strandvakantie. Waarom dan niet juist nu zo’n vakantie boeken? Of bedenk nieuwe vakantie rituelen met de kinderen. Maak er samen een fijne tijd van. Als jij ontspannen bent en het gezellig hebt met de kinderen dan zullen zij daar zeker met een goed gevoel op terug kijken.

Ik wens jullie alvast een fijne vakantie toe met mooie nieuwe herinneringen!


Liefs,


Sissel


  • Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!

 terug

Maak nu je eerste afspraak


Uw naam*:
Uw e-mailadres*:
Naam & e-mailadres (ex-)partner:
Kopje koffie/uw vraag:
* Verplicht in te vullen